Sadzenie nasion w dołkach wydłubywanych za pomocą kija - coa jednym z wyróżników kulturowych wspólnych dla prekolumbijskich cywilizacji Mezoameryki (fot: P.A. Trześniowski 2024)
Archeologia, Mezoameryka, Archeobotanika
Dzbaniwo kalebasowe (Crescentia cujete) wykorzystywane już przez kultury preceramiczne jako tykwa. Stanowisko arcehologicznym Cihuatan w Salwadorze (fot: P.A. Trześniowski 2021)
Archeobotanika Mezoameryki to gałąź archeologii zajmująca się badaniem szczątek roślinnych, takich jak pyłki czy nasiona. Jej głównym celem jest rekonstrukcja gospodarki rolnej, kalendarza domestykacji, wykorzystania roślin i diety prekolumbijskich społeczeństw Mezoameryki. Analiza paleoekologiczna pozwala na odtwarzanie klimatu. Badania archeobotaniczne pomagają zrozumieć wpływ oddziaływań człowieka na środowisko naturalne.
Późnoklasyczna bogini kakaowca z wybrzeża Pacyfiku. Ekspozycja Museo de Popol Vuh, Ciudad de Guatemala (fot: P.A. Trześniowski 2021)
Archeobotanika Mezoameryki:
Kukurydza po tysiącach lat pozostaje podstawowym składnikiem diety współczesnych Majów. 20 Noviembre, Campeche, Meksyk (fot: P.A. Trześniowski 2021)
Badanie rolnictwa i diety. Analiza szczątek roślinnych pozwala na identyfikację roślin spożywanych przez Majów i inne prekolumbijskie kultury i cywilizacje Mezoameryki, jak kukurydza, dynia, fasola czy tykwy) i zrozumienie ich roli w diecie i godpodarce prekolumbijskich społeczeństw.
Kukurydza jako składnik współczesnej diety społeczeństw terenów Mezoameryki. Chetumal, Jukatan, Meksyk (fot: P.A. Trześniowski 2021)
Odtwarzanie krajobrazu. Dane z badań archeobotanicznych dostarczają informacji o historycznej szacie roślinnej. Pozwala to na odtwarzanie pierwotnego krajobrazu poprzedzającego obecność człowieka i zrozumienie jego wpływu na środowisko naturalne.
Kalendarz agrarny i rytuały rolne: Analiza orientacji astronomicznej budowli w odniesieniu do ruchów Księżyca i Słońca oraz znaleziska związane z rolnictwem pomagają ustalić, jak prekolumbijskie kultury Mezoameryki wykorzystywały kalendarz do rytuałów związanych z cyklami agrarnymi.
Uprawa kawy na stokach wulkanu Santa Ana, Salwador (fot: P.A. Trześniowski 2024)
Analiza zmian środowiskowych. Badania archeobotaniczne dostarczają dowodów na występowanie długoterminowych zmian klimatycznych i ich wpływ na rozwój i upadek prekolumbijskich cywilizacji Mezoameryki.
Galerie zdjęć:
Wszystkie fotografie w galerii można powiększać klikając na wybraną grafikę. Zamieszczone zdjęcia służą do nieodpłatnego wykorzystania w publikacjach naukowych na zasadach cytowania: Przemek A. Trześniowski, Mezoameryka. Do publlikacji drukowanych udostępniamy zdjęcia w rozdzielczości pełnej klatki.
Tykwa, higuero
Dzbaniwo kalebasowe (Crescentia cujete) na stanowisku arcehologicznym Cihuatan w Salwadorze (fot: P.A. Trześniowski 2021)Dzbaniwo kalebasowe (Crescentia cujete) na stanowisku arcehologicznym Cihuatan w Salwadorze (fot: P.A. Trześniowski 2021)Zjawisko kauliflorii – kwiat tykwy drzewnej dzbaniwa kalebasowego (Crescentia cujete) wyrastający bezpośrednio z pnia gdzieś w Salwadorze (fot: P.A. Trześniowski 2021)Zjawisko kaulikarpii – owoc tykwy drzewnej dzbaniwa kalebasowego (Crescentia cujete) wyrastający bezpośrednio z pnia lub z gałęzi, gdzieś w Salwadorze (fot: P.A. Trześniowski 2021)Zjawisko kauliflorii – kwiat tykwy drzewnej dzbaniwa kalebasowego (Crescentia cujete) wyrastający bezpośrednio z gałęzi, gdzieś w Salwadorze (fot: P.A. Trześniowski 2021)Zjawisko kaulikarpii – owoc tykwy drzewnej dzbaniwa kalebasowego (Crescentia cujete) wyrastający bezpośrednio z pnia lub z gałęzi, gdzieś w Salwadorze (fot: P.A. Trześniowski 2021)
Coa – tradycyjna uprawa z apomocą kija
Sadzenie nasion w dołkach wydłubywanych za pomocą kija – coa jednym z wyróżników kulturowych wspólnych dla prekolumbijskich cywilizacji Mezoameryki (fot: P.A. Trześniowski 2024)Sadzenie nasion w dołkach wydłubywanych za pomocą kija – coa jednym z wyróżników kulturowych wspólnych dla prekolumbijskich cywilizacji Mezoameryki (fot: P.A. Trześniowski 2021)Sadzenie nasion w dołkach wydłubywanych za pomocą kija – coa jednym z wyróżników kulturowych wspólnych dla prekolumbijskich cywilizacji Mezoameryki (fot: P.A. Trześniowski 2024)Sadzenie nasion w dołkach wydłubywanych za pomocą kija – coa jednym z wyróżników kulturowych wspólnych dla prekolumbijskich cywilizacji Mezoameryki (fot: P.A. Trześniowski 2021)Sadzenie nasion w dołkach wydłubywanych za pomocą kija – coa jednym z wyróżników kulturowych wspólnych dla prekolumbijskich cywilizacji Mezoameryki (fot: P.A. Trześniowski 2024)
Maniok – jeden z najstarszych składników diety kultur prekolumbijskich Mezoemeryki (fot: P.A. Trześniowski 2021)Maniok – jeden z najstarszych składników diety kultur prekolumbijskich Mezoemeryki (fot: P.A. Trześniowski 2021)
Owoce
Parmentiera kolczasta (Parmentiera aculeata), kaulikarpia podobnie jak w wypadku tykwy drzewnej i kakaowca.
Parmentiera kolczasta (Parmentiera aculeata) kwitnie nocą, bo jest zapylana przez nietoperze. Stanowisko archeologiczne Lamanai, Belize (fot: P.A. Trześniowski 2024)Parmentiera kolczasta (Parmentiera aculeata) kwitnie nocą, bo jest zapylana przez nietoperze. Stanowisko archeologiczne Lamanai, Belize (fot: P.A. Trześniowski 2024)