XV Maya at the Playa 2021

Archeologia, Majów, Maya, wykłady, konferencje

Maya at the Playa – konferencja, której myślą przewodnią było życie codzienne Majów. Co oni jedli i jak wyglądało ich codzienne życie? Jak wyglądały domy zwykłych ludzi? Jak wyglądały miasta Majów poza monumentalną architekturą ceremonialnych centrów? I wreszcie jak wygląda dzisiejsza kuchnia Meksyku i Mezoameryki w odniesieniu do oryginalnych przepisów i tradycyjnych składników. Konferencja Maya at the Playa 2021 odbyła się wirtualnie w dniach 23-26 IX 2021, zorganizowana przez American Foreign Academic Research (AFAR) i Davidson College.

Archeologia, Majów, Maya, konferencje – Maxime Lamoureux-St-Hilaire
Libations and Beverage of the Gods: Gender Foodways and Ritual Feasting in Colonial Maya Rituals, 1527-1797 – John F. Chuchiak
Continuity & Change in Ancient Maya Foodways – Marc Zender
Mexican Cuisine: Prehispanic traditions and Colonial transformations – Claudia Alercón & Verónica Vázquez López
From the Visible to the Invisible: Ancient Maya and Teotihuacan Foodways as Understood by the Study of Macro-and Microbotanical Remains – Clarissa Cagnato
„Building Blood”: Plants in Medicine and Myth among the Mopan Maya of San Jose, Belize – Kerry Hull & Mark A. Wright
Food Justice, Celebrity Chefs, and the Archaeology of Farming Communities in the Yaxunah Ejido, Yucatán – Chelsea Fisher
Buried Foods, Underworld Foods, Deep Foods: Oaxacan Gastronomy in Historical Contexts – Shanti Morell-Hart
In pursuit of an experience: Representations of Maya communities, heritage, and cuisine in „foodie” media – Harper Dine & Traci Ardren
Mexican Cuisine: Prehispanic traditions and Colonial transformations – Claudia Alercón & Verónica Vázquez López

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *