Ostronos (Nasua narica) – coati

ostronos coati meksyk jukatan fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) zwany w Meksyku coati, stanowisko archeologiczne Tulum (fot: P.A. Trześniowski 2020)
Ameryka Środkowa, Mezoameryka, przyroda, natura, zwierzęta, ssaki, coatimundi, coati, ostronos, pizote, chi’ik, ch’we, ts’uts’u
ostronos coati meksyk jukatan fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym w Tulum, Jukatan, Meksyk (fot: P.A. Trześniowski 2020)

Ostronos (Nasua narica) należy do rodziny szopowatych (Procyonidae). Do rodzaju Nasua należy też zamieszkujący Ameryką Południową Nasua nasua. Wraz z dwoma mniejszymi gatunkami ostronosów górskich, należących do rodzaju Nasuella tworzą one wspólnie monofiletyczne podplemię Nasuina. Ostronosy dość blisko spokrewnione są jeszcze z innym rodzajem szopowatych – Olingo (Bassaricyon), do którego należą cztery gatunki. Zegar genetyczny wskazuje, że zwierzęta te rozdzieliły się od siebie ponad 10 mln lat temu.

coati oposy animal zwierze
Ostronosy (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym Tikal, Peten, Gwatemala (fot: P.A. Trześniowski 2022)

Ostronosy (Nasua narica) przemierzają stadami liczącymi po kilkadziesiąt sztuk lasy Ameryki Środkowej, ale również śmietniska położone w pobliżu osiedli ludzkich.

ostronos coati meksyk jukatan fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym w Tulum, Jukatan, Meksyk (fot: P.A. Trześniowski 2020)

Ostronosy (Nasua narica) to oportunistyczni wszystkożercy. Jedzą owoce, małe kręgowce, insekty, wyjadają jaja z gniazd, nie pogardzą nawet padliną.

ostronos coati gwatemala peten fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym Tikal, Peten, Gwatemala (fot: P.A. Trześniowski 2026)

Ostronosy (Nasua narica) doskonale wspinają się po drzewach, do utrzymania równowagi używając długiego ogona. Komunikują się za pomocą dźwięków.

ostronos coati gwatemala peten fauna zwierzeta nasua narica
Ostronosy (Nasua narica) w pobliżu stanowiska archeologiczegi El Tintal, Peten, Gwatemala (fot: P.A. Trześniowski 2026)

W stadach ostronosów panuje matriarchat. Dorosłe samce podróżują oddzielnie, jedynie w porze suchej (od stycznia do marca przypada okres godów) przyłączając się do wielkich stad.

ostronos coati meksyk jukatan fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym Tulum, Jukatan, Meksyk (fot: P.A. Trześniowski 2020)

Ciężarne matki odłączają się od rodziny. Ostronosy wiją gniazda na drzewach, gdzie na świat przychodzi do czterech młodych. Po sześciu tygodniach młode ostronosy są gotowe, by przyłączyć się do rodziny.

ostronos coati meksyk jukatan fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym Tulum, Jukatan, Meksyk (fot: P.A. Trześniowski 2020)

Dorosłe ostronosy ważą średnio 4-6 kg i mierzy do 110 cm od czubka nosa do końca ogona. Spotykane są jednak osobniki ważące i ponad 7 kg.

ostronos coati gwatemala peten fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) w pobliżu stanowiska archeologicznego El Tintal, Peten, Gwatemala (fot: P.A. Trześniowski 2026)

Majowie hodowali ostronosy jako maskotki. W micie kreacyjnym Popol Vuh z Wielkim Białym Ostronosem kojarzona była jedna z bogiń-stwórców.

ostronos coati gwatemala peten fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym Tikal, Peten, Gwatemala (fot: P.A. Trześniowski 2023)

Ostronosy spotykamy często na stanowiskach archeologicznych. Zarówno tych, w których spacerują całe tłumy turystów, jak Tulum, jak i tych położonych głęboko w selwie, jak El Mirador czy El Tintal. Z wielkich stad ostronosów, które nie boją się ludzi słynie Tikal.

ostronos coati gwatemala peten fauna zwierzeta nasua narica
Ostronos (Nasua narica) na stanowisku archeologicznym Tikal, Peten, Gwatemala (fot: P.A. Trześniowski 2023)

=> Przyroda Jukatanu i Ameryki Środkowej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *